VÅRT KAFFESORTIMENT

1760989818630155076_1760989175039094179.jpg

Siden 2009 har vi handlet råkaffe fra noen av verdens beste produsenter og brent den etter egen oppskrift i Oslo. Kaffen brennes lyst og forsiktig, i det som kalles den nordiske brennestilen. Dette fremhever de spennende smakene som allerede finnes i kaffebønner av høy kvalitet. Vi brenner og kvalitetstester kaffen hver uke, slik at vi alltid har god og fersk kaffe tilgjengelig. Kaffen selges på våre kafeer, og leveres til bedrifter, kafeer, hoteller, restauranter og morgenlevering.no.

Vi fokuserer på kvalitet og sporbarhet i valg av kaffe. Det er viktig for oss å vite at alle de involverte har fått en rettferdig betaling for jobben. Kaffen kommer fra Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Afrika og er sporbar ned til vaskestasjon, kooperativ eller kaffegård, avhengig av hvilket land den kommer fra og hva slags informasjon som er tilgjengelig. Vi jobber med importører som har direkte relasjoner med produsenten og følger kaffen til Norge. I noen tilfeller importerer vi kaffen direkte, som for eksempel vår espresso og kaffen Ametista fra O´Coffee i Brasil.

Kaffe er sesongvare, og vi har derfor et variert utvalg gjennom året. Under kan du lese mer om de spennende kaffene du kan velge mellom akkurat nå.

Norð Espresso brasil

Land: Brasil

Område: Pedregulho, Alta Mogiana

Gård: Nossa Senhora Aparecida

Bønnetyper: Mundo Novo, Acaia

Prosess: Bærtørket

Kjøpt fra: O’Coffee

Smaksbeskrivelse: En klassisk og sødmefull espresso, med smaker av nøtter, sjokolade og krokan. Kremet munnfølelse og lang, søt ettersmak.

Om kaffen: Vår espresso er kjøpt direkte fra O’Coffee i Brasil. Den kommer fra den ene av de seks gårdene de eier, som heter Nossa Senhora Aparecida og ligger på rundt 1100 meter over havet. Kaffen blir plukket både for hånd og ved hjelp av maskiner, og sortert etter farge, størrelse og tetthet. Den tørkes på store patioer og i maskiner, og hviler i 30 dager før den sorteres og eksporteres. Kaffen er bærtørket, som vil si at man tørker kaffen uten å fjerne bæret rundt. Dette gir smak til kaffen, og gjør den søtere og rundere.


Ametista

Land: Brasil

Område: Pedregulho, Alta Mogiana

Gård: Nossa Senhora Aparecida

Bønnetyper: Mundo Novo, Acaia

Prosess: Delvis bærtørket

Kjøpt fra: O’Coffee

Smaksbeskrivelse: En rund og fyldig kaffe med smak av kakao og nougat. Balansert friskhet og en lang, sødmefull ettersmak.

Om kaffen: Som espressoen er også Ametista fra O’Coffee sin gård Nossa Senhora Aparecida. Den er fra årets avling, og ble plukket i mai 2018. Ametista-kaffen er delvis bærtørket. Det vil si at skallet på bæret fjernes etter plukking, men ikke fruktkjøttet. Siden kaffebønnene tørkes med fruktkjøttet på får de tilført ekstra fruktighet og sødme.


JULEKAFFE HONDURAS: DANNY MORENO - EL TANQUE

Land: Honduras

Område: El Cedral, Santa Barbara

Gård: El Tanque

Bønnetype: Catuai

Prosess: Vasket

Kjøpt fra: Collaborative Coffee Source

Smaksbeskrivelse: En saftig og god kaffe med smaker av modne røde bær og epler. Sødmefull ettersmak av fiken og plommer.

Om kaffen: Årets julekaffe fra Honduras kommer fra samme region som vår velkjente Honduras-kaffe Manuel Vallecillo. Moreno-familien er kjent i Santa Barbara, og har mye av æren for fremveksten av spesialkaffe i området. Faren i familien, Daniel Moreno, begynte å dyrke kaffe i 1963, og Moreno-familien er kjent for å være ambisiøse og fremtidsrettede. De tester stadig nye metoder for å oppnå den kvaliteten markedet ønsker, og familiearven føres videre av Danny Moreno og hans seks søsken. Collaborative Coffee Source har et nært forhold til Moreno-familien, og har jobbet sammen med dem i mange år.

Danny Moreno på kaffegården El Tanque. Credit: Collaborative Coffee Source.

Danny Moreno på kaffegården El Tanque. Credit: Collaborative Coffee Source.


Hunda Oli

Land: Etiopia

Område: Goma, Jimma

Kooperativ: Hunda Oli Cooperative

Bønnetype: Heirloom

Prosess: Vasket

Kjøpt fra: Collaborative Coffee Source

Smaksbeskrivelse: En floral og saftig kaffe med smaker av søt sitrus og friske urter. Aroma av sjasmin og bringebær.

Om kaffen: Hunda Oli Cooperative er en del av Kata Maduga Union i Agaro, som ble etablert i 2016 og består av 35 kooperativer og over 17 000 kaffebønder. Området ligger på 2000-2200 meter over havet, 400 km fra Addis Abeba, hovedstaden i Etiopia. 

Av inntektene til Kata Manga Union går kun 10% til å betale utgifter og investeringer, mens resten returneres til hvert kooperativ. Målet deres er å forbedre levestandarden til medlemmene ved å øke inntekten deres. Dette gjør de ved å markedsføre seg direkte mot kaffekjøperne, for å øke prisen de får betalt for kaffen. I tillegg går overskuddet fra hvert kooperativ går tilbake til kaffebøndene og til å betale for sosiale prosjekter i lokalsamfunnet; som skole, vann og veier. 

Masai har ansvaret for kvalitetskontroll på Hunda Oli-kooperativet i Etiopia. Credit: Collaborative Coffee Source.

Masai har ansvaret for kvalitetskontroll på Hunda Oli-kooperativet i Etiopia. Credit: Collaborative Coffee Source.


Riakiberu PB

Land: Kenya

Område: Kamacharia, Murang’a County

Vaskestasjon: Riakiberu Coffee Factory, Kamacharia Farmers Cooperative Society

Bønnetyper: SL28, Batian, Ruiru 11

Prosess: Vasket

Kjøpt fra: Collaborative Coffee Source

Smaksbeskrivelse: En frisk og saftig kaffe med smaker av rips og bjørnebær. Aroma av kirsebær og nypesyltetøy.

Om kaffen: Riakiberu Coffee Factory ble etablert i 1994, og er en vaskestasjon eid av Kamacharia Farmers Cooperative Society. De fleste kaffegårder i Kenya er veldig små, så produsentene samles i kooperativer som markedsfører og selger kaffen på deres vegne. I Kenya selges all kaffen gjennom Kenya Coffee Auction, som graderer kaffen og informerer om hvor kaffen kommer fra. Denne kaffen er PB, som står for peaberry og betyr at det i hvert kaffefrukt er kun en kaffebønne i stedet for to. 


Manuel ValLecillo

Land: Honduras

Område: El Cielito, Santa Barbara

Gård: Los Primos

Bønnetyper: Pacas

Prosess: Vasket

Kjøpt fra: Collaborative Coffee Source

Smaksbeskrivelse: En bløt og kompleks kaffe med aroma av gule frukter. Smaker av plomme, stjernefrukt og floral honning. 

Om kaffen: Gården Los Primos er eid av Manuel Vallecillo, som bor 10 måneder av året i Texas sammen med familien sin. Det er mange i området som har flyttet til USA for å jobbe og tjene penger slik at de en gang kan flytte tilbake og drive med kaffe på fulltid. Manuel er tredje generasjons kaffebonde, og lærte alt om kaffe fra sin far da han var liten. Siden 2012 har han jobbet med spesialkaffe. 

Los Primos ligger på ca. 1800 meter over havet, på en fjellside, og i nærheten av jungelen. Været kan by på utfordringer, både i form av kulde og regn, men kaffebøndene i dette området er innovative og hjelper hverandre med å komme frem til løsninger som gjør at de kan dyrke frem en fruktig, ren og frisk kaffe som skiller seg ut fra resten av kaffen fra Honduras. 

Det er ikke så rart kaffen smaker godt når den vokser på et så vakkert sted. Fra Manuel Vallecillo´s gård Los Primos i Honduras. Credit: Collaborative Coffee Source.

Det er ikke så rart kaffen smaker godt når den vokser på et så vakkert sted. Fra Manuel Vallecillo´s gård Los Primos i Honduras. Credit: Collaborative Coffee Source.


Nensebo Refisa

Land: Etiopia

Område: Refisa, Nensebo, West Arsi

Vaskestasjon: Refisa Washing Station

Bønne: Heirloom

Prosess: Vasket

Kjøpt fra: Collaborative Coffee Source

Smaksbeskrivelse: En leskende og kompleks kaffe med floral aroma. Smaker av sort te, sitrus og saftig stenfrukt.

Om kaffen: Vaskestasjonen Refisa ligger i hjertet av Nensebo Waredo, og kjøper kaffe av 678 produsenter i området. Området ligger på rundt 2000 meter over havet. 

Det er komplisert å kjøpe kaffe fra Etiopia, men på grunn av alle de spennende smakene er det verdt det. I tillegg til at kaffe er en av Etiopias viktige eksportvarer, drikker også etiopiere store mengder kaffe. Landet har mange lover for å beskytte eksporten. All kaffe selges fra produsentene til en vaskestasjon, og det er derfor kun mulig å spore den tilbake til vaskestasjonen. Tidligere ble all kaffe solgt på auksjon, og sporbarheten forsvant. Men i 2018 kom det en endring som gjorde at all informasjon om kaffen blir lagret, og at eksportører kan kjøpe kaffe direkte fra vaskestasjonen i stedet for på auksjon. Denne kaffen er kjøpt direkte fra vaskestasjonen via en eksportør som heter Snap Coffee, som solgte kaffen til den norske importøren CCS. 


La Palma y El Tucan

Land: Colombia

Område: Cundinamarca

Bonde: Doña Nubia Sanchez

Gård: Las Palmas

Bønnetyper: Forskjellige

Prosess: Mixed 

Kjøpt fra: Collaborative Coffee Source

Smaksbeskrivelse: En fruktig og kompleks kaffe med smak av tropiske frukter og bjørnebær. Intens aroma av modne røde bær og ananas. 

Om kaffen: Doña Nubia Sanchez arvet gården Las Palmas for 14 år siden, og driver den sammen med sin mann og bror. Tidligere hadde de geiter og kyr der, men for syv år siden flyttet familien til gården og begynte med kaffe. I 2014 ble de med i La Palma y El Tucan´s (LPET) prosjekt som heter Neighbors & Crops. Gjennom dette prosjektet har de fått så godt betalt at de ikke lenger trenger å drive med husdyrhold på siden. 

LPET er en innovativ gård og vaskestasjon som jobber sammen med rundt 200 familier i området for å produsere kvalitetskaffe. De ønsker å inspirere familier til å fortsette med kaffe, fordi Cundinamarca er et område med stort biologisk mangfold som passer perfekt til å produsere kvalitetskaffe. De sender sitt eget team med kaffeplukkere til hver gård, for å sørge for at kvaliteten opprettholdes og for å hjelpe familiene. Deretter prosesseres bønnene på LPET sin egen vaskestasjon. Denne kaffen har blitt prosessert med en metode de kaller ”mixed”, som er en som er en miks av aerobiske og anaerobiske prosesser. Dette fremhever enten melkesyre eller eddiksyre og gjøres for å få en spennende og søt bærsmak som nesten kan minne om vin.

Vår drift- og eventansvarlig Ida besøkte LPET i fjor, etter å ha vunnet Barista League i Oslo. Hun plukket ut denne kaffen blant mange spennende mikropartier, og vi synes derfor det er ekstra stas å kunne tilby den til våre kunder.

Ida (nr. 2 fra venstre) og Lise (Kaffa) lærer å plukke kaffe av La Palma y El Tucan´s lokale plukkere; Claudia og Isabel (til høyre).

Ida (nr. 2 fra venstre) og Lise (Kaffa) lærer å plukke kaffe av La Palma y El Tucan´s lokale plukkere; Claudia og Isabel (til høyre).