Klippfisk og kaffe

Hvorfor liker vi nordmenn nøttete, kraftig og fyldig kaffe egentlig?

Helt siden tidlig 1800 tall har Norge sendt klippfisk til Brasil.

Klippfisk er jo nasjonalretten i Portugal, og noe som også spises hyppig i mange andre latinamerikanske land. Og når portugiserne spiser Bakalo, så betyr jo det at Brasilianerne gjør det også.

Når lastebåtene dro nedover med tørrfisk, måtte de fylle opp båten med noe på vei tilbake. Nå vet jeg ikke hvor stor andel av landets BNP som var kaffe da, men jeg antar det var vesentlig. I dag står kaffe for en stor andel av eksporten til Brasil, og det er fortsatt verdens største kaffeland.

Så helt tilbake til tidlig 1800 tall, fikk vi Brasiliansk kaffe opp til Norge med returreiseskipene våre.

Kvalitet

Brasiliansk kaffe har derfor i mange år vært hovedingrediensen i mange av de meste kjente norske kaffeposene. Smaksprofilen som er typisk for Brasiliansk kaffe er nettopp en fyldig, nøttete og søt smak. Så det er jo ikke så rart at det nærmest ligger i kulturen vår å like dette, som ski på beina og is på 17.mai drikker vi mest kaffe fra Brasil her i landet.

Det som har begynt å skje de siste årene, er at interessen for spesialkaffe, og prisene dette tiltrekker seg, har gjort at også Brasilianerne har begynt å se på mer komplekse smaker i kaffe. Mer høytgrodd kaffe og andre sorter.

Så kanskje om noen år kan du få en fruktig, syrlig og kompleks kopp kaffe også fra Brasil, vi ser allerede noen eksempler på dette og har begynt å ta inn fra noen gårder som jobber med mer moderne prosesser.

Sporbarhet og etikk

En av de store oppsidene for oss, når vi kjøper kaffe fra Brasil, er at det er et moderne land på måter mange andre kaffeland ikke er det. Det er godt utbygget infrastruktur og handelsnæring og det er mye lettere å få godkjenninger og kontrollinstanser inn på banen for å sikre at det ikke brukes hverken barnearbeid eller ulønnet eller dårlig lønnet arbeidskraft. All kaffen vi kjøper fra Brasil, er både UTZ og Rainforrest Alliance godkjent. Det er rett og slett lettere for oss, langt her oppi nord, å vite hva som foregår, uten å hele tiden måtte dra ned og kontrollere selv, slik vi må og gjør i andre land.

Vi har i dag kaffe fra et kooperativ 6 timer nord for Rio, i flere av av posene våre. Noe nøttete og fyldig og veldig god kaffe, og noe litt mer annerledes.

https://no.wikipedia.org/wiki/Klippfisk

Mer spennende kaffe er på vei fra Brasil

Mer spennende kaffe er på vei fra Brasil

Kaffen vår merkes på gården i Brasil

Kaffen vår merkes på gården i Brasil