Ofte stilte spørsmål

Her er svar på spørsmål vi ofte får.
 

Er dere økologiske?

Det korte svaret er nei, det litt lenger svaret er at vi ikke er så opptatt av økologi, men det vi er opptatt av, og det de som er opptatt av økologi er opptatt av, er ofte ganske likt.

Så flere av brødene våre, og mye av pålegget og kaffen er tilfeldigvis laget av økologiske råvarer. Vi mener at det viktigste er at det er få ledd få bonde til kunde, jo færre ledd det er, desto færre personer er det som skal få verdi av en råvare, uten å ilegge noe verdi til denne råvaren.

Melet får ikke noe mer verdi, eller blir noe bedre av å en regnskapsfører, et salgsteam og flere lokale lagre å stå på før det kommer ut til kunde. Så målet vårt har alltid å forsøke å kjøpe råvarene, foredle dem (bake f.eks.) og så selge til gjestene våre. For å kunne kjøpe lokale råvarer, må man finne dem, kjenne bønder, kjenne ysterier osv.

Tilfeldigvis, for å komme tilbake til det med hvorfor det tilfeldigvis er mye av det vi har som er økologisk, så tror vi det er sånn at hvis man handler dirkete med en bonde, er ofte denne bonden også opptatt av dyrevelferd, bærbar dyrking av jorda fordi noen som er villig til å selge direkte til oss, kontra de store, også har en mening og et ønske om å gjøre noe annerledes. Og da er ofte dette sammenfallende med økologisk jordbruk.

Men vi kan ikke si at vi baker økologisk, fordi vi ikke vil betale noen for å sette et stempel i en bok, noe som ikke gir noe merverdi for selve råvaren, da dette er prinsipielt motsatt av det vi ønsker at NORD skal være. Økologisk jordbruk er ofte veldig bra, det å betale noen for å si at noe er økologisk, er ikke alltid like bra er vår posisjon.

 

Hvor kjøper dere kaffen fra?

Kaffen kommer fra mange lokasjoner rundt omkring i verden. VI får mange prøver fra vaskestasjoner, gårder, agenter og kaffehus tilsendt brennenriet hver måned, og vi har i mange år etablert bedre og bedre dialog direkte med gårder og vaskestasjoner. Vi samskipper stort sett kaffen fra opprinnelseslandet til Antwerpen, derfra får vi det på lastebil opp til Oslo. De siste 6 årene har vi kjøpet kaffe fra vasketasjoner, gårder i Brazil, Guatemala, Costa Rica, Honduras, Mexico, Kenya, Burundi, Etiopia og Rwanda. All kaffen vi kjøper er sporbar ned til hva bonden eller den lokale vaskestasjonen har fått betalt for kaffen.

Brenner dere lysbrent kaffe?

Ja, vi driver med kaffe som historisk kan regnes for å være lysbrent. Men vi er samtidig opptatt av å ha en bredde i sortimentet vårt, som gjør at det skal være mulig å finne klassisk gode smaker også i flere av våre varianter. Noe er supersært og moro, mye er bare veldig godt og rent i smaken. Vi er ikke glade i brentsmak eller mye bitterhet, som ofte kommer med å brenne veldig mørkt.